Véget ér a türelmi idő, legkésőbb június 30-ig műszaki vizsgát kell tennie a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején lejárt műszakival közlekedő tulajdonosoknak.

A Magyarországon hatályos rendelkezések szerint az új személyautók esetében a műszaki vizsga érvényessége 4 év. Ezt követően pedig 2 évente kötelező műszaki vizsgát tennie a gépjárműnek.

A koronavírus járvány idején kihirdetett veszélyhelyzet miatt azonban a lejáró hivatalos okmányok, így a műszaki vizsga is a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek voltak.

Ezen jogszabály alól kivételnek számítottak a teherautók az utánfutók, amelyeknek kötelező volt az eredeti időpontban érvényes műszaki vizsgával rendelkeznie.

A tavaly decemberben megjelent kormányrendelet szerint a 2020. március 11. és 2020. július 3. között, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányok, köztük a műszaki vizsga 2022. június 30. napjáig érvényesek.

Ez azt jelenti, hogy 2022. június 30-ig mindenképpen meg kell szerezni a műszaki vizsgát a lejárt engedéllyel közlekedő személyautókra.

Amit fontos továbbra is figyelembe venni, hogy ez a türelmi rendelkezés csak hazánkra vonatkozik, külföldre továbbra sem célszerű lejárt műszaki vizsgával rendelkező autóval utazni a következő hónapokban sem.

Ami bizonyosnak tűnik, hogy megnövekszik majd a forgalom a vizsgaállomásokon. A kényelmetlenségek elkerülése érdekében érdemes előre gondolkodni és időpontot egyeztetve, akár egy órán belül megszerezni a tanúsítványt.

Kérjen időpontot még ma!

Részletek a műszaki és eredetvizsgáról:

A műszaki, és eredetvizsga dokumentumainak listája
Share This