Segítünk végiggondolni, milyen környezetbarát hajtással rendelkező gépjármű illeszkedik leginkább az Ön autózási szokásaihoz.

Egyre többen látjuk, hogy „zöldülni” kell. Minden téren és minél előbb. A Peugeot stratégiájának éppen ezért központi eleme az elektromos autókra történő átállás. 2021-re a márka elérte, hogy személy- és haszongépjármű kínálatának 70%-a rendelkezik elektromos meghajtású változattal is. Az európai piacon ez az arány 2023-ra 85%-ra, 2025-re pedig 100%-ra emelkedik, amely mentén a kínálat látványosan bővül. Továbbá jó látni azt is, hogy autóvásárláskor az autó teljes ára nem csupán a vételárból, hanem az üzemanyag (áram, benzin vagy dízel), a biztosítás és a karbantartások költségéből áll össze.

A környezetbarát e-autó kifejezés hallatán tisztázzuk, mi a különbség a hibrid, plug-in hibrid és a teljesen elektromos hajtások között:

Hibrid modellek

Azokat az elsősorban benzines robbanómotoros járműveket nevezzük hibridnek, amelynek meghajtását elektromotorok segítik. A rendszer a fékezéskor termelt energiát egy akkumulátorban tárolja, majd szükség esetén újra felhasználja. Ezáltal biztosítva a néhány km tisztán elektromos üzemmódban való közlekedést és a kevesebb üzemanyagfogyasztást.

Plug-in hibrid modellek

A Plug-in Hibrid modellek az előző kategóriától eltérően külső áramforrásról tölthetők. Nagyobb akkumulátorral rendelkeznek és 20-50 km tisztán elektromos hatótávra képesek, azonban ezeknél a modelleknél az elsődleges meghajtásnak még a belsőégésű motor tekinthető. Városi használatra talán ez a legpraktikusabb megoldás, hiszen ott elegendő a költséghatékonyabb naponta tölthető elektromos meghajtás. A hosszabb utakra pedig az alacsony fogyasztású benzinmotor használható, így nem kell aggódnunk a hatótáv és a töltési lehetőségek miatt.

Ismerje meg az akár 59 km* tisztán elektromos üzemben is működni képes PLUG-IN HIBRID Peugeot modelleket: 508, 508 SW, 3008.

Teljesen elektromos modellek

A teljesen elektromos modellek nem rendelkeznek belső égésű motorral, csak külső forrásból tölthetők, hatótávjuk 200-450 km átlagosan. Előnyük, hogy nincs károsanyag-kibocsátásuk, így nem szennyezik a levegőt. A szervizköltségük rendkívül alacsony, nincs szükség olajcserére, nincs bennük turbó, váltó stb, így sokkal kevesebb alkatrész tud meghibásodni. A magasabb árat a sokkal alacsonyabb fenntartási költség kompenzálja. A csendes meghajtásnak és a csökkentett vibrációnak köszönhetően egy újfajta vezetési élményt nyújtanak. Ráadásul az elektromos autók azonnali gázreakciója és könnyed, folyamatos gyorsítása mindenkinek mosolyt csal az arcára.

 • A Peugeot elektromos autói zéró CO2 kibocsátást és akár 340 km-es hatótávot biztosítanak.
 • A Peugeot elektromos autóinál, átlagos használat mellett, 40%-kal kisebb üzemanyag költséggel és 30%-kal alacsonyabb karbantartási díjakkal lehet számolni.
 • Továbbá az autó megvásárlását az állam is támogatja.
 • Az elektromos autózás több szempontból is megkönnyíti az életet. Gyors és magától értetődő feltöltés és többféle töltési megoldás is elérhető.
 • Az elektromos autók után nem kell regisztrációs adót, átírási illetéket és gépjárműadót fizetni.
 • Nem kell cégautó adót fizetni, illetve lízingszerződéssel vásárolt e-autó után az ÁFA visszaigényelhető.
 • A legtöbb hazai nagyvárosban jelenleg ingyenes a parkolás, amennyiben az autó zöld rendszámmal rendelkezik.
 • A zöld rendszámmal ellátott autóval mentesülhetünk bizonyos védett övezetek behajtási díja alól.
 • A 100% elektromos járművek karbantartási költségei alacsonyabbak, mint a belső égésű motorral szerelt járműveké. Az automata sebességváltó kevesebb komplex mechanikus elemből áll. A 100% elektromos járműveken nincs tengelykapcsoló, kipufogó rendszer, részecskeszűrő, sem vezérműszíj. Ehhez jön még az üzemi fék kisebb mértékű kopása, amit a fékenergia visszanyerését biztosító, optimalizált motorfék tesz lehetővé.
 • Az elektromos közlekedés jóval olcsóbb, mint belső égésű motorral szerelt autóval járni. Az elektromos jármű akkumulátorának teljes feltöltésével járó költségek egy egyszerű képlet segítségével kiszámolhatók: akkumulátor kapacitása kWh-ban x 1 kWh elektromos energia költsége. Az e-208 akkumulátora 50 kWh kapacitású, Magyarországon 1 kWh lakossági ára körülbelül 36Ft.

   

Továbbá a környezetbarát autóknál is vannak tényezők, amelyek befolyásolják a hatótávolságot. Fűtés, vezetési stílus, sebesség,  emelkedő, abroncsnyomás, jármű terhelése és egyéb fogyasztók használata. Mindezek függvényében a Peugeot 100%-os elektromos modelljei akár 340 km* hatótávolságra is képesek.

Ismerje meg a teljesen elektromos e-208, e-2008, e-EXPERT, e-TRAVELLER modelleket.

 

Melyik Peugeot illik az Ön autózási szokásaihoz?

Gondolatébresztőnek szánjuk a Peugeot összegzését, amely szerint az autósok kétharmada átlagosan kevesebb mint 50 km-t autózik naponta. 25 százaléka hétvégén nem használja gépjárművét. A B és B-SUV szegmensben az autósok 50%-a évente csak egy hétvégén használja autóját és 70%-a évente csak egyszer megy nyaralni autóval, míg a C-SUV és D-szegmensben pedig autósok 85%-a teszi ugyanezt.

Az Ön utazási szokásairól érdemes tisztázni, mennyit utazik naponta, hetente, havonta, évente és milyen típusú utazásokra használja az autóját. Valamint rendelkezésre áll-e privát töltési lehetőség. Napjaink napelemes pályázatait is érdemes azzal a kitétellel tervezni, hogy a család elektromos autóját is tölteni lehessen.

Környezetbarát utazásokat, kiváló vezetési élményt kívánva, szeretettel várjuk a Peugeot elektromos modelljeit is forgalmazó Budai Autóházban!

 

 

Share This