Amikor beköszönt december, vele a naptári tél is. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében muszáj a mínuszokra autónkat is felkészíteni, hiszen egy alapos téli átvizsgálással megelőzhetjük a bajt.

Szakavatott szemek

Hogy ne a tél állítson meg, érdemes megállni autónkkal egy kis időre a márkaszervizben, ahol alaposan átnézik autónkat. Sok olyan alkatrész van, amely hidegben bizony másként viselkedik majd, mint a komfortos tavaszi, nyári körülmények között.

Elindul és megáll

A téli közlekedés alfája és omegája, hogy el tudjunk indulni és biztonságosan meg is tudjunk állni. Így a komplex átvizsgálás többek között kiterjed a fékre, a váltóra, a kuplungra, a kézifékre, a kormányműre, valamint olyan rendszerekre, mint a lengéscsillapítás, felfüggesztés.

Fontos az energia

Az akkumulátor a lehető legkellemetlenebb időpontban hagyhat cserben. Legtöbbször reggel induláskor, vagy vasárnap adja meg magát.  Ezért a téli átvizsgálás során a szervizben megmérik az akkumulátort is, hisz a legjobb, hogy időben meg lehessen előzni az előbb említett bosszúságot.

A szakértők egyébként azt javasolják, az akkumulátor teljesítményének megőrzése érdekében hetente 15 percet vagy kéthetente 30 percet autózzon Ön is a járművel. Ha erre nincs módja, akkor szabadtéren alapjáraton, helyben járassa a motort, és közben kapcsolja fel a fényszórókat.

Látni és látszani

A jeges szél, a fagyos eső nehezíti a látási viszonyokat, ennek megelőzésére az ablaktörlő az egyik barátunk. Ha kopott, nehezen töröl, akkor nem fog megbirkózni a csapadékkal. Nagyon fontos társa az ablakmosó-tartályban lévő folyadék. Itt érdemes legalább -20 fokig fagyálló megoldásban gondolkodni.  Figyelem, az áruházakban gyakran egy polcon van a fagyálló és az ablakmosó. Aki felcserélte már a kettőt, tudja miről beszélünk.

Télen téli abroncs

A téli átvizsgálás mellett nagyon fontos az abroncsok állapota. Télen használjunk téli abroncsot. Ha hajnalban 7 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor a hideg aszfalton a nyári gumikeverék merevebbé válik, elveszti a tapadást.  Természetesen nem feledkezhetünk meg a helyes értékre beállított abroncsnyomásról sem.

Az abroncsoknál elengedhetetlen a megfelelő profilmélység. Nem véletlen, hogy az alpesi országokban megkövetelik a legalább 4 milliméteres minimális profilmélységet a téli abroncsok esetében. Bár most kevesebben veszik az irányt külföldi országok felé, érdemes a hóláncot is bekészíteni, mert van olyan ország, ahol kötelező.

Óvatosan az úton

Blogposztunkban felsoroltak mindegyike nagyon fontos a biztonság szempontjából, de egyik sem csodaszer. Nagyon fontos, hogy mi magunk is alkalmazkodjunk a megváltozott viszonyokhoz. Budai Béla előszeretettel alkalmazta a hirtelen kormánymozdulatokat, fékezéseket, gázadásokat, ám a neves raliversenyző óva int mindenkit attól, hogy közúton ezeket kipróbálja. Főleg nem télen.

Amit tehetünk: tartsuk a követési távolságot, vezessünk lassabban, megfontoltabban.  Hiszen senki nem szeretné kórházban tölteni a karácsonyt. 2020-ban meg pláne nem…

A biztonsága érdekében álljon meg egy gyors, 21 pontos átvizsgálásra a Budai Autóház Peugeot márkaszervizében, mindössze 5900 Ft-ért, ahol megismerheti autója jelenlegi állapotát.

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT MUNKATÁRSUNKKAL ITT!

Share This