Ma reggel lassan autózva jöttem a munkába Pécsről Kaposvárra, és egész úton a hétvégi emlékeket próbáltam feldolgozni. Fantasztikusan érzem magam, szuper élményekkel lettem gazdagabb! Annyira jó volt a Ranga Rally Teamben versenyezni! Ilyen körülmények között, egy ilyen autóval, Ranga Lacival, hogy csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Két éve nem versenyeztem, így ez az élmény, hogy újra versenyautóba ülhettem, még részletesen szinte leírhatatlan. Lacival, ezzel a csapattal, ezzel a Peugeot 208-as versenyautóval teljes volt az összhang és a hétvége.” Ez a rövid kivonata Budai Marcsi mitfahrer élménybeszámolójának az 54. Mecsek Rallyról.

Mi adta az összhangot, amitől teljesnek tűnt a Mecsek Rallys hétvége?

A legfontosabb a jó hangulat, ami az autóban volt. Feszültség, idegeskedés és görcs nélkül. Lacinak nagyon jó a természete és könnyedén kezelte ezt a versenyhelyzetet. Nyilván, mindenki izgul kicsit az elején, de az, hogy nem volt teljesítménykényszer, az nagy nyugalmat biztosított nekünk. A másik, ami miatt nagyon jól éreztem magam, a csapat. Annyira jófej, kedves emberek! Hiszem, hogy a csapat olyan, mint a csapat feje. Igazából olyan érzésem volt, mintha elmentünk volna egy élményszerző, hosszú hétvégére. Ez adta meg az alaphangulatot. Ehhez, ha még párosul egy jó eredmény, akkor az ember többet nem is kívánhat. Valószínű, hogy a teljességhez hozzátartozik, hogy a legutóbbi közös versenyünk óta eltelt négy-öt év és közben „felnőttünk”, komolyodtunk. Már nem remegünk ezért a sportért és ez ad egy olyan energiát, ami miatt teljes nyugalommal lehet várni a versenyt. Mint egy hosszú hétvégét a barátokkal a Balatonon.

Rajtra készen

Hogyan tudtál készülni erre a versenyre? 

Nem igazán tudtam készülni. Elolvastam a versenykiírást, összeírtam a fontosabb időpontokat, mikor hol kell lenni. Alapvetően, rettenetesen izgulós vagyok. A párom még nem látott engem ilyen szituációban, ezért nem ismert rám. Amikor Ő versenyez, akkor is szoktam izgulni, helyette is. Talán most is kicsit jobban izgultam, mint kellett volna. Azonban mellettem, a csapatban mindenki olyan nyugalmat árasztott, hogy én is hamar lenyugodtam és hagytam, hogy a jó hangulat áradjon körülöttem.

Összességében, mit kaptál a hétvégén?

Még nagyon közeli az élmény és én későn érve, úgy gondolom, később fogom tudni feldolgozni. Nagyon jó emberekkel voltam körülvéve, nagyon jó csapattal, ami a mai világban nagyon értékes. Nehéz megfogalmazni azt az érzést, amikor feszegetjük a határainkat. Miután irányító típus vagyok, élveztem azt is, hogy az van, amit én mondok. 🙂 Nagyon jó érzés, hogy örömet tudtunk szerezni a szurkolóknak. Nyilván, terveink szerint is nyerni szerettünk volna, de nem volt egyértelmű, hogy nyerni is fogunk. És nem is adták ingyen a győzelmet. Kemény harc volt. Minden téren van egy mozzanat, ami miatt ez a hétvége hatalmas élmény volt. A szeretet, amit kaptunk a régi versenytársaktól, az újaktól leírhatatlan. Jó érzés ide tartozni!

Peugeot 208. R4

Mi volt a motiváció, ami felülírta a családnak tett ígéretet: nincs több verseny?

Családot szeretnék alapítani, és még előtte ki akartam használni ezt a lehetőséget, mert utána többet tényleg nem fogok versenyautóba ülni. Másrészt, a hazai pálya is elvarázsolt, hiszen Pécsen élek. A kis méregzsák Peugeot 208-ról nem is beszélve. Mivel Lacival nagyon jó a kapcsolatunk, minden adott volt. Azzal eddig sem volt baj, hogy ne szeretnék versenyezni, de azért fejeztem be, hogy elkerüljem a közvetlen veszélyt. Miután már annyiszor mondtam, hogy végleg abbahagyom, erre nem mondok most semmit. Kicsit mérges vagyon magamra, hogy újra kiengedtem a palackból a versenyszellemet. De a varázsa mellett még mindig veszélyesnek tartom. Jelen pillanatban is azt mondom, nem szeretnék versenyezni. De majd az idő eldönti. Az irány már megvan.

Melyek voltak a verseny legizgalmasabb pillanatai?

Amikor feszegettük a határokat. Félni sosem félek, de volt, hogy megijedtem. Először pénteken, hiszen napokig hőség volt, majd egyszer csak leszakadt az ég, hatalmas jégesővel. Nem sokkal utána indultunk ki a szervizből és nem tudtuk, mennyire vizes az út. A gyorsaságin nagyon lassan kezdtünk. Aztán Laci begyorsult és kicsit túltolta. Volt egy kanyar, ahol nagy szerencse volt, hogy nem borultunk fel. Ez egy nagyon meleg pillanat volt. Illetve szombaton az első körben is többször csúszott négykeréken az autó. Azon aggódtam, meddig tart a gumi, meddig fogja meg az autót. Mert egy nagy autónál nem gond, ott az erőhatások megfogják, de egy kis autónál sokkal inkább a szerencsén múlik. Ezek után már teljes biztonságban autóztunk. Minden így volt jól, ahogy volt.

Mit gondoltál a sok néző láttán?

Nagyon lent ültem az ülésben, nehezen láttam ki, de éreztem és Laci is mondta, milyen sokan jöttek el megnézni a versenyt. Nem sok időm volt nézelődni, de amikor kinéztem, rengeteg embert láttam. Annyira jó érzés ennyi ember előtt versenyezni, látni, hogy ennyien kíváncsiak ránk. Fantasztikusan inspiráló érzés! De nagyon fontos, hogy tartsák be a pálya szélén a szabályokat és kerüljék el a veszélyes helyeket!

Az alábbi képgaléria néhány fotó erejéig betekintést enged a szervizparkba:

A Peugeot 208 is szerelem marad?

Miután családilag elköteleződtünk a Peugeot márkához, természetes, hogy egy szelídebb változata marad az életemben. És ezt alkalomadtán én is szívesen megmutatom az érdeklődőknek a Budai Autóházban, akár egy tesztúton!

>>> ÚJ PEUGEOT 208 SZALON ÉS TESZTAUTÓK

Share This